Alternatief Masterplan FBNC

1. Inleiding

Door de gemeenteraad van Rotterdam is op 3 februari 2005 met slechts 7 stemmen tegen het Masterplan Nieuw Crooswijk vastgesteld. Dit ondanks het feit dat een groot deel van de huidige bewoners, daarbij ondersteund door een "Commissie van Wijzen" duidelijk protest had aangetekend. De protesten zijn vooral gebaseerd op het feit dat ruim 1800 van de 2100 woningen voor deze herstructurering gesloopt moeten worden en er nauwelijks wordt uitgegaan van woonmogelijkheden van zittende bewoners.

Het inspraakproces is absoluut onvoldoende geweest, bovendien zijn de voorstellen in het Masterplan ten opzichte van de eerdere structuurvisie voor de huidige bewoners veel negatiever geworden. De ontwikkelingscombinatie van Woningbedrijf Rotterdam, Proper-Stok projectontwikkelaar en ERA Bouw (OCNC) mikt samen met de gemeente op een compleet nieuwe wijk met keurige bewoners tussen het Kralingse Bos en de stad. Voor een gedetailleerde kritiek op het Masterplan wordt verwezen naar de bijlage.

Deze kritiek en de manier waarop de OCNC nu de uitvoering ter hand neemt vormt de aanleiding voor dit werkstukje. Zowel de Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk (FBNC) als de ondersteunende "Commissie van Wijzen" willen hier een alternatieve aanpak tegenover stellen. Geen uitgekristalliseerd plan maar een beeld van hoe het zou moeten en wel om de volgende redenen:
  1. Middels onderzoek uit verschillende invalshoeken kunnen de kwaliteiten van de wijk worden benoemd.
  2. In de discussie van en tussen bewoners is behoefte aan een positief houvast.
  3. De OCNC, de deelgemeente Kralingen-Crooswijk en de gemeente Rotterdam moeten weten dat er een andere, reële benadering mogelijk is.
  4. De bezwaren in de komende juridische procedures kunnen met dit werkstuk worden onderbouwd.
Dit plan van aanpak is opgebouwd uit hoofdstukken van verschillende auteurs en volgt de lijn -onderzoek-voorstel-proces-. Op basis van beschikbare bronnen wordt de huidige bevolkingssituatie en de kwaliteit van de woningvoorraad beschreven. Verder is relatief veel aandacht besteed aan de historie van de wijk omdat daarmee ook de kwaliteiten van het hedendaagse Nieuw Crooswijk beter benoemd kunnen worden. Er is een voorstel voor een aanpak per buurt plus een aantal zaken die voor de hele wijk van belang zijn. Tenslotte worden een aantal voorwaarden gesteld voor een verantwoorde procesgang.
Het boekwerkje is gemaakt door een aantal deskundigen in hun vrije tijd. De namen zijn:
De samenstellers hebben gekozen voor een positieve benadering; vanuit hun verschillende disciplines laten zien hoe het wel kan. Ze worden daarbij gesteund door hun observaties in het afgelopen jaar in de wijk. Tevens werd kennis en hulp geleverd door een groot aantal personen en vooral inspiratie geput uit de betrokkenheid en actiebereidheid van de bewoners van Nieuw Crooswijk.

Kaart_FBNC
Naar inhoud
 
Naar boven

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk © 2006 PAS (bewerkt voor HTML)