Maasstad, 15 december 2004 


Crooswijk ondanks grote inzet nog steeds een ‘bedreigde wijk’
 


door Dik Vuik

CROOSWIJK -Te veel vuil, diefstal en inbraak, Crooswijk staat ál jaren bepaald niet als veilige wijk te boek in de Veiligheidsindex van de gemeente, De wijk scoorde een jaar geleden nog steeds een dikke onvoldoende. Maar er lijkt verbetering in aantocht, zo bleek verleden week uit een toelichting bij de Veiligheidsmarkt in buurthuis De Tamboer. 

Alle wijken in Crooswijk ‑ Oud Crooswijk, Nieuw Crooswijk en Rubroek ‑ blijven in de veiligheidsindex van Rotterdam achter bij de gemeente als geheel Nieuw Crooswijk scoorden in 2003 met een 4.5 het slechts en kreeg het predikaat ‘probleemwijk’ .Oud Crooswijk deed het iets beter met een 5.1. En Rubroek zat met een 5.4 precies op het gemiddelde voor de hele deelgemeente. Maar dat gemiddelde steekt nog altijd mager af bij het cijfer van de gemeente Rotterdam in 2003: een 6,2.
     
Wat gebeurt er in Crooswijk om de veiligheid te verbeteren? Al heel veel, betoogde voorzitter Gerard Schuiling van het dagelijks bestuur op de Veiligheidsmarkt. Er wordt meer op vervuiling gelet, er vinden verkeerscontroles plaats en steeds vaker is het politiekeurmerk ‘Veilig Wonen’ van toepassing. Met betrekking tot probleemjongeren krijgen de Paradijslaan en het Frederiksplein speciale aandacht en worden jongeren ‘toe geleid naar maatschappelijk aanvaardbaar gedrag’.
      Wijkteamchef Marcel van Helvert kan opeen gunstige ontwikkeling van de criminaliteits­cijfers wijzen. Zo is bijvoorbeeld straatroof met 7.8 procent gedaald, diefstal uit auto’s met 10 procent en woningcriminaliteit zelfs met 22 procent.
Van Helvert benadrukte het belang van aangifte doen, want alleen zo kan de politie te weten komen waar haar inzet het meest nodig is. Van Helvert’s pleidooi werd ondersteund door de aanwezige officier van justitie, die op het belang van getuigenverklaringen wees. “ We hebben uw hulp hard nodig’, verklaarde ze. “Dat is heel belangrijk om iemand veroordeeld te krijgen.”
      Bewoners ervaren de inspanningen voor de veiligheid in hun wijk nog niet altijd als voldoende. “Ik hebwat foto’s gemaakt van de Goudserijweg: “daar ligt al vier weken vuil”, wees bewoner Chris van Agthoven op de nog steeds aanwezige straatvervuiling. Volgens de Roteb is dat een ‘kinderziekte’ van het nieuwe ophaalsysteem, na de invoering van de onder­grondse vuilcontainers. Bewoonster Jannie Hack-Bruin wees er op dat veel huizen in Crooswijk klein zijn en dat het daarom belangrijk is dat er voldoende containers in de wijk staan. Een andere bewonersklacht betrof de drugshandel, die zich rond sommige winkels in Crooswijk zou afspelen. “Er zijn aanwijzingen nodig”, benadrukte Van Helvert nog eens het belang van tips. Desnoods anonieme tips, al heeft dat niet de voorkeur van de politie en justitie. “Maar anoniem werkt altijd nog beter dan niets doen. We zijn verplicht zulke tips na te pluizen. Maar geef dan wel zoveel mogelijk en juiste informatie. Let bijvoorbeeld op kleding van mensen.” Met die goede raad moeten de Crooswijkers het voorlopig doen. Het nieuwe jaar zal moeten uitwijzen of de iets opgaande lijn kan worden doorgezet.

Ter informatie: anonieme aangiften kunnen worden gedaan via het telefoonnummer 0800‑7000.

 

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk