De Ster, 8 februari 2005

 

Gemeenteraad stemt voor Masterplan Nieuw Crooswijk 

Hapklare brok geslikt 

“Huichelaars, lafbekken! We zien jullie wel weer voor de rechter!”, zo klonk het uit de geëmotio­neerde kelen vanaf de publieke tribune. Er viel een doodse stilte in de raadzaal en zelfs plaats­vervangend voorzitter Dorsman, die de gemeenteraadsvergadering deze avond had geleid, hield deze keer wijselijk zijn mond. Zojuist stemden de leden van de gemeenteraad van Rotterdam met 33 tegen 7 voor goedkeuring van het Masterplan Nieuw Crooswijk, waarmee zij toestemden in sloop van 1800 woningen. 

door Catharina van Esch 

Al in 1999 was het proces in gang gezet. Er moest iets gebeuren in Nieuw Crooswijk, dat vonden ook de bewoners. Er was sprake van zorgwekkende ontwikkelingen op economisch, sociaal en fysiek terrein. Er werd veel gepraat, geïnformeerd en gediscussieerd wat resulteerde in de Structuurvisie Nieuw Crooswijk, die in 2003 verscheen. Hierin kwam naar voren dat er grootschalige aanpassingen zouden moeten plaatsvinden; het betekende dat er gesloopt en hoogwaardig gerenoveerd zou gaan worden, in verschillende fasen, beginnende met het Wandeloordgebied. Er moest een gedifferentieerd woningaanbod komen. Het was daarnaast van het grootste belang ervoor te zorgen dat de sociale structuur niet onderuit zou worden gehaald, aldus de Structuurvisie.
      En toen was daar in januari vorig jaar het. Masterplan van landschapsarchitect Adriaan Geuze, het plan waarover de gemeenteraad deze avond, 3 februari jongstleden, moest oordelen. Hieruit bleek dat er niet minder dan 1800 van de 2100 woningen tot de slopershamer waren veroordeeld. Van de nieuw te bouwen, grotere en duurdere woningen, zouden er 400 sociale huurwoningen worden. Met de resterende 300 zou het aantal sociale huurwoningen dus op 700 komen, 30% van het totaal, in tegenstelling tot de 93% procent die er nu staan. “93% sociale huurwoningen is niet goed voor de wijk,” zo zei wet­houder Lucas Bolsius (CDA, Wijken en Buitenruimte) tijdens deze bewogen raadsvergadering, waarvoor ruim 250 Nieuw Crooswijkers en betrokkenen naar het stadhuis waren gekomen. “Als er niets gebeurt in Nieuw Crooswijk dan gaat het niet goed met de bewoners en met de winkels. Dan gaat het niet goed met een stuk Rotterdam dat ons allen zeer na aan het hart ligt. Met name in het vorige college is gezegd dat je voor de hogere inkomens moet bouwen. Dat betekent een pijnlijke keuze voor veel mensen die in Rotterdam wonen, maar het is wel een noodzakelijke keuze om een aantal problemen in onze stad te kunnen keren. Nieuw Crooswijk moet naar een nieuwe levensfase toe.”
      De Structuurvisie en het Masterplan bleken vooral van elkaar te verschillen in de fasering. In plaats van het Wandeloord­gebied, zou opeens met het Klein Trapezium begonnen worden. De wethouder kon wel begrijpen dat bewoners zo waren geschrokken toen zij opeens geconfronteerd werden met het plan dat hun woningen zouden worden gesloopt. Ook betreurde hij dat er wellicht niet genoeg was gecommuniceerd, maar hij kon “de geschiedenis niet terugdraaien.”

Alleen de eenmansfacties van de Stadspartij Rotterdam, Socialistische Partij, Dos Santos, Van Heijgen en Bourzik en de fractie van Groen Links toonden zich in de vergadering kritisch tegenover het Masterplan. Metin Çelik, woordvoerder voor de Partij van de Arbeid, vond het daarentegen getuigen van lef en visie om over een langere periode een wijk aan te pakken. In een motie vroeg zijn fractie wel om 100 sociale huurwoningen extra en in een volgende motie samen met de fractie van Leefbaar Rotterdam, om waarborging van de leefbaarheid in de wijk tijdens de bouw en het garanderen van de terugkeer van bewoners die dat willen. Die extra woningen zullen er niet komen, de motie haalde het niet. Alleen als blijkt dat het aantal van 700 sociale huurwoningen niet voldoende zal zijn, wil de wethouder er nader naar kijken. Die toezegging had de hij tijdens de commissievergadering een week eerder al gedaan. 

Geen uitstel

De motie waarin door de kritische fracties om uitstel van het masterplan van maximaal zes maanden werd gevraagd – ook getekend door D66 ‑ verloor het in de stemming.
Men wilde uitstel, zodat er meer onderzoek door deskundigen zou kunnen plaatsvinden en alternatieven de kans zouden krijgen om het licht te zien. Dit was echter geen oplossing volgens de wethouder: “Dat is niet goed voor de aanpak die de wijk nodig heeft.” John Marapin (D66) vroeg hem wat de gevolgen in het geval van uitstel zouden zijn. Bolsius: “De her­huisvesting is al in beweging. Het hele proces wordt in het geval van uitstel opgehouden.”

De bewoners, die zich steeds meer begonnen te roeren op de tribune, hadden het al aan voelen komen. De Partij van de Arbeid zou zijn steun aan het Masterplan geven en ook uit de woorden van Antonio Silva (CDA) bleek al in de eerste termijn dat zijn partij “zover” was; zij moesten natuurlijk ook steun geven aan hun wethouder. Dat Leefbaar voor zou stemmen wist iedereen. Marapin van D66 had weliswaar moeite met de uitvoering van het plan, maar vond het te ver gaan om tegen te stemmen.

Er bleven niet veel stemmen tegen over. GroenLinks en Manuel Kneepkens van de Stadspartij vonden het “een slecht plan”, Agostinho Dos Santos koos voor “mensen in plaats van stenen” en Brahim Bourzik wilde nog graag bij zijn vader in Nieuw Crooswijk op bezoek kunnen blijven gaan. Opmerkelijk was de stem tegen van Els Kuijper (PvdA). In tegenstelling tot haar fractie, die voor het Masterplan stemde om “de bewoners niet langer in onzekerheid te laten”, stemde zij tegen. Ze vond de afstand tussen de Structuurvisie en het Masterplan te groot. 

Theo Cornelissen van de SP, een vaste steunbetuiger van de Federatie Bewoners Comités Nieuw Crooswijk, voegde aan zijn tegenstem toe: “We zullen alles doen om zand in de machine te strooien. We zullen deze megalomane sloop tot inzet van de verkiezingen maken en die zijn al over 13 maanden. Dit college zal eerder houden gesloopt worden dan Nieuw Croos­wijk!” Het raadslid Joop van Heijgen zag in de combinatie van de Partij van de Arbeid en Leefbaar Rotterdam bij de ingediende moties “een heikele zaak en een voortzetting van de oude politiek. De PvdA van de deelgemeente heeft dit al jaren geleden bekokstoofd. Het is één potje nat en het wordt steeds duidelijker.” Hij noemde de besluitvorming “fake” en liet een stem tegen tellen. 

Teleurgesteld, gedesillusioneerd en boos verzamelden de Crooswijkers zich na de stemming op straat. “Ik ga mijn huissie toch niet uit, dan maar naar de rechter”, aldus een bewoonster. En inderdaad, van verhuizing hoeft nu nog geen sprake te zijn. Op z’n vroegst zal pas in de zomer van 2006 met sloop begonnen kunnen worden. Eerst moet het bestemmingsplan aan­ge­past worden en moeten de vergunningen rond zijn. Daarover zal weer in de raad worden beslist.. In feite is dit dus pas het begin, en de Nieuw Crooswijkers gaan door.

 

 

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk