Alternatief Masterplan FBNC

7. Conclusies

  1. De bestaande bevolking is prettig gemengd zowel qua leeftijd, gezinsvorm als culturele achtergrond. De zogenaamde achterstandscijfers zijn zeker niet slechter dan in andere stadswijken. De differentiatie naar gezinssamenstelling en inkomen klopt wonderwel met het woningbestand. Gezien het grote aantal jonge huishoudens is er sprake van een zeker groeipotentieel. Uit diverse enquêtes en een analyse van de werking van het aanbodmodel blijkt dat er een behoorlijke binding is met de buurt en de woningen redelijk populair zijn.

  2. De woningvoorraad is mede door renovatie en nieuwbouw in de stadsvernieuwingsperiode gemiddeld van redelijke tot goede kwaliteit. Alleen bij enkele blokken in het Schutterskwartier en het Wandeloordgebied is sprake van problematische situaties. Zo'n 2/3 deel van het WBR bezit dat in het Masterplan voor sloop is genomineerd bestaat uit nieuwbouw en hoog-niveaurenovatie; een geschat kapitaalverlies van bijna 30 miljoen euro!

  3. Er zijn gezien de ontstaansgeschiedenis en de architectonische kwaliteit een aantal interessante complexen met Reserveboezem III als het meest pregnante voorbeeld. Dit vraagt om nader onderzoek van de hele wijk en restauratie/monumentenstatus van het genoemde blok.

  4. Door de brede lanen, een aantal grote binnenterreinen en de randen van de wijk met de begraafplaatsen, de Rotte, het Schuttersveld en het Kralingse Bos is er sprake van een groene omgeving met voldoende speelruimte. De milieukwaliteit (geluid en lucht) langs de Boezemlaan en Nieuwe Boezemstraat is echter problematisch.

    Kortom, de buurt is niet verpauperd, niet asociaal maar behoeft wel verbetering. Het Masterplan beoogt een vrijwel volledige kaalslag ten behoeve van een compleet nieuwe doelgroep -Nieuw Kralingen- en gaat volledig voorbij aan het daarmee gepaard gaande grootschalig kapitaalverlies en menselijke leed. Wij gaan voor een stapsgewijze vernieuwing van de bestaande wijk; door een mix van echt onderhoud, renovatie en sloop/nieuwbouw, plus variatie in eigendomsverhoudingen, de betrokken wijkbewoners binden en nieuwe stedelingen aantrekken!
Nomadetent

  1. Het Wandeloordgebied behoeft stedenbouwkundige aanpassing. Gedeeltelijke sloop levert meer ruimte voor spelen en groen met parkeren daaronder een lagere dichtheid. De woningdifferentiatie kan daarbij worden vergroot door de toevoeging van duurdere eengezins/stadswoningen.

  2. Met datzelfde woningtype kunnen in de komende 15 jaar een aantal woningen in het Schutterskwartier en de Paradijsbuurt worden vervangen. Dat levert kans op een wooncarrière van de huidige bewoners en trekt nieuwe stedelingen aan van buiten de wijk. Verder kan er door sloop van niet gerenoveerde woningen langs de Rotte ruimte komen voor duurdere etagebouw.

  3. De Trapeziumbuurt moet behouden blijven. De hoogwaardige renovatie heeft prima woningen zelfs met lift voor ouderen opgeleverd. Dus geen sloop voor een 55+-flat bovenop het kruispunt en wel behoud van de winkels aan de Rusthoflaan. Voor vervanging van de school de Waaier door een brede school zou het binnenterrein van het Groot Trapezium een prima locatie zijn, beter dan aan de overkant van de drukke weg tegen de begraafplaatsmuur. Daar moet niet gebouwd worden.

  4. Als de dichtheid de komende jaren wat omlaag gaat verwachten we geen groot parkeerprobleem. Daarbij is er de mogelijkheid om in combinatie met de nieuwbouw overdekte parkeervoorzieningen te maken in het Wandeloordgebied en op kleine schaal langs de Crooswijksebocht en onder een nieuwe school op het binnenterrein van het Groot Trapezium.
Klein Trapezium

  1. Er is nu een aanbod van winkels, scholen en medische, sociale en culturele voorzieningen dat past bij de buurt. Ook hier gaat het om behoud en versterken. Dit mede gezien de achterstandsproblematiek bij een beperkt aantal bewoners en de aanslag op leefbaarheid bij een vernieuwingsproces.

  2. Bij het uitvoeringsproces moeten de wijkbewoners als volwaardige partner door het WBR worden ingeschakeld. De rol van de andere partners in de OCNC kan beperkt blijven tot hun professie als projectontwikkelaar en bouwer. De lijnen naar de deelgemeente, het stadhuis en diensten moeten helder zijn. Het totaal vereist een duidelijke communicatie, flexibiliteit in het plan en de fasering en zorgvuldige begeleiding van bewoners die moeten verhuizen.

    Wij wagen ons in dit stadium nog niet aan exacte aantallen. De inschatting is dat nog geen 20% hoeft te worden gesloopt, er ca 500 woningen moeten worden gerestaureerd of gerenoveerd, ca 300 nieuwe duurdere woningen kunnen worden gebouwd en de rest, 60%, vooral goed moet worden onderhouden. Deze percentages zijn vergelijkbaar met andere herstructureringswijken. Maar eerst moet het Masterplan van tafel en pas dan kan er aan een realistisch proces worden begonnen.

Download hier het FBNC - Alternatieve Masterplan (alleen in tekst) PDF FBNC Bestands grootte 182kB.

Eindbeeld 1980 woningen

Nomadentent
Naar inhoud
 
Naar boven

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk © 2006 PAS (bewerkt voor HTML)