Alternatief Masterplan FBNC

6. Het proces

6.1. Het masterplan van tafel

Dit stedenbouwkundig plan biedt geen uitzicht op een realistische uitvoering van de stedelijke vernieuwing in Nieuw Crooswijk.
Een prachtige wijk gaat ten onder door bijna 90% sloop; vrijwel alle bewoners moeten hun huis verlaten en kunnen maar voor een deel terugkomen, al dan niet na een logeerperiode in een wisselwoning.

Bovendien zit het plan met zijn verschoven rooilijnen en gedraaide blokken zo hermetisch in elkaar dat het vrijwel onmogelijk is om ergens op het sloopvoornemen terug te komen. Voor een uitvoerige kritiek verwijzen wij naar de bijlage in hoofdstuk 3.

Voor de uitvoering van dit Masterplan is inmiddels de OCNC opgericht en een gedetailleerde samenwerkingsovereenkomst gesloten tussen het gemeentebestuur, WBR, Proper-Stok en ERA Bouw.
Nergens in Nederland is zo’n absolute afhankelijkheid van marktpartijen voor een lange periode ontstaan als in Nieuw Crooswijk.

Dat bleek ondermeer op het onlangs gehouden VROM-congres "Mijn Wijk in uitvoering". Het gemeentebestuur en het WBR moeten onder ogen zien in welke mate men deze verbintenis wil handhaven.

Naar inhoud
 
Naar boven

6.2. Samenwerkende partijen

Het WBR is de grootste eigenaar/verhuurder in de wijk en ruim 1000 bewoners hebben zich verenigd in de FBNC.

Het ligt voor de hand dat zij met elkaar een alliantie aangaan die leidt tot een planontwikkeling- en uitvoeringsorganisatie. Daarbij moet veel aandacht worden besteed aan het draagvlak in de wijk en het inschakelen van de juiste deskundigheid en uitvoerende partijen.

Een projectgroep nieuwe stijl die past in dit tijdsgewricht en in rechtstreeks contact staat met het Gemeentebestuur. De rollen binnen de lokale overheid moeten opnieuw gedefinieerd worden; deelgemeenteraad, projectwethouder, raadscommissie en de inbreng van gemeentelijke diensten.

Naar inhoud
 
Naar boven

6.3. Een uitvoerbaar plan

Een uitvoerbaar plan voor de vernieuwing van Nieuw Crooswijk moet opgesteld worden onder regie van een projectgroep nieuwe stijl. Ons plan van aanpak is als beginpunt bruikbaar. Daar waar meer onderzoek nodig is (sociaal, technisch) moet dit efficiënt gebeuren. Een nieuw plan in hoofdzaken als basis voor de uitvoering kan er dan snel zijn.
Enkele randvoorwaarden zijn:

Uiteindelijk moet deze behoedzame aanpak procesmatige en financiële voordelen bieden aan de overheid, het WBR en de huidige bewoners.

Naar inhoud
 
Naar boven

6.4. Tussen huur en koop

Om iedereen een passend aanbod in de Nieuw Crooswijk te leveren kan gebruik worden gemaakt van recent ontwikkelde eigendoms- en beheersvormen:

Naar inhoud
 
Naar boven

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk © 2006 PAS (bewerkt voor HTML)